Beschrijving
Kinderen maken spelenderwijs kennis met de kunst van het papier maken op ambachtelijke wijze.
In de klas is als eerst een introductie over hoe papier gemaakt wordt met een video over immaterieel erfgoed spotten. Er wordt uitleg gegeven over de techniek van het ambacht papierscheppen, dat pulp gemaakt is van hout- en/of plantenvezels zoals katoen. en dat we oud textiel, papier en GFT afval kunnen gebruiken om nieuw papier te maken (circulaire economie).
Na de uitleg wordt het eerste groepje van 7 kinderen meegenomen om te gaan papierscheppen. Ambachtsman Ewald Weyers en Karin Bosch zullen de kinderen hierbij begeleiden.
De kinderen leren dat hun geschepte papier op verschillende manieren bewerkt kan worden met garen, bloemzaadjes en nog veel meer materialen. Hierbij is het mogelijk om ‘te schilderen’ met gekleurde papierpulp door gekleurde pulp door de knijpflessen te knijpen.
Daarna worden de velletjes papier geperst en kan het op blauwe doekjes mee naar huis genomen worden. Het kan ook zijn dat het handgeschepte papier van de leerlingen als het droog is, bewerkt gaat worden in de klas door er bijvoorbeeld op te schilderen.
De levendige fantasie van kinderen zorgt ervoor dat er unieke velletjes handgeschept papier ontstaan.
Er zijn 7 á 8 bakken pulp met plantaardige vezels, de kinderen scheppen met een schepraam op ambachtelijke wijze hun vel en versieren deze met gekleurde pulp en andere materialen . Elk kind schept en A5 papier. Deze versieren ze met gekleurde pulp en natuurlijke materialen.